Kontra-nebuloze

29 Dec, 2009

Velika imena sa malim idejama

Generalna — Autor sopran87 @ 13:39

Jedna od najvećih glavobolja koja muči ljude pri planiranju novog biznisa je smišljanje imena. Treba da bude zvučno, da se lako pamti, da ostane poznato i naravno da ima duboko značenje. U potrazi za skrivenim imenima ljudi plaćaju veoma velike sume novca i troše dosta vremena.

Ali, kao što istorija čuva uspešne brendove koji vladaju našim umovima decenijama, isto tako jako velik broj tih brendova nije dobio ime dubokim i mukotrpnim planiranjem već - slučajnošću. Jako često su imena sadašnjih mega-kompanija nastajala od naziva lokaliteta, imena vlasnika preduzeća, a da ne pominjemo efekat jednostavne okolnosti...

 

Za početak - Apple. Jabuka je bila omiljeno voće osnivača ove kompanije (Steve Jobs-a), i posle višemesečnih pokušaja da se nadje pravo ime novog preduzeća on je rekao svom poslovnom partneru: "Ovo je ultimatum, ako se za pet sati ne nadje bolje ime, nazvaću preduzeće "Apple"!". I tako danas milioni korisnika koriste proizvode sa prepoznatljivom jabukom na sebi.

 

BMW - što je skraćenica od "Bayerische Motoren Verke", a u prevodu na Srpski "Bavarski Motorni Radovi", je nastala 1916 godine. Belo-plavi krug u sredini predstavlja propeler aviona, i potiče iz ovog perioda istorije kompanije. Dizajn takodje pokazuje i na plavo-belu zastavu Bavarske.

 

Coca-Cola, piće koje postoji u 99,9% prodavnica u svetu je dobilo ime po njenim sastojcima. Naime, kod prvobitne Coca-Cola-e stavljali su se listovi koke (od kojih se dobija narkotik kokain), i orah tropskog drveta kole. Prvo se prodavala kao lek, a osnivač je John Pemberton.

Hewlett-Pacard, poznatija kao HP, je kompanija koja je ime dobila na osnovu njenih osnivača, Bill Hewlett-a i Dave Packard-a. Interesantno je da su Bill i Dave bacali novčić kako bi odlučili čije će se prezime prvo naći u nazivu ove kompanije.

 

Nokia je probitno bila fabrika za obradu drveta, da bi kasnije prerasla u fabriku gumenih proizvoda. Dobila je ime po oblasti u kojoj je Fredrik Idestam (osnivač nokia-e) kupio zemlju da bi podigao svoju fabriku. Prvi elektronski uredjaj su napravili 1962. godine, u elektronskoj sekciji tadašnje fabrike kablova pod ovim imenom.

 

Cannon je dobio ime po Kwanon-u Budističkom bogu milosrdja. Promenjeno je u Canon da bi se izbegli protesti verskih organizacija, a nastao je u Tokiu, Japan.

 


Komentari

 1. Ovo ti je zanimljiv psot. Pročačkaj još nešto slično, važi?

  Autor sanjarenja56 — 29 Dec 2009, 17:15

 2. Nema problema, postavicu nesto jako skoro na istu temu :-)

  Autor sopran87 — 29 Dec 2009, 18:06

 3. Одличан пост. Поздрав!***

  Autor pricalica — 29 Dec 2009, 18:21

 4. jako dobro, hvala ti za ovako zanimljiv post :)

  Autor nastasja — 29 Dec 2009, 21:13

 5. Nema na cemu nastasja, trudicu se da bude sve zanimljivije :-)

  Autor sopran87 — 29 Dec 2009, 21:16

 6. Tvoj blog je sjajno mesto za razonodu i nova saznanja. Obozavam da svratim. Hvala ti . Poz :)

  Autor nesanica — 30 Dec 2009, 02:40

 7. vrlo interesantno soprane!

  Autor Aleksandar — 30 Dec 2009, 03:24

 8. E bas to mi je i cilj nesanice, i da znas da si mi ulepsala jutro svojim komentarom! :-)
  Sale, ogotovo onaj deo sa coca-colom? :-)

  Autor sopran87 — 30 Dec 2009, 12:35


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me

Powered by blog.co.yu